Første skoledag på barneskolen i USA!

Sekkene henger utenfor på knagger.

Sekkene henger utenfor på knagger.

Nå har eldstemann begynt på offentlig skole i California, første året på elementary school. De har sommerferie her fra starten av juni til. midten av august, så han han har gått der noen uker allerede.

Her I USA er skolegangen litt friere enn i Norge. Man kan begynne på (privat)skole når man er 3, da heter det preschool. Etter det kan man gå et år som heter Pre-K når man er 4, og så begynner den offentlige skolen når man er 5 år. Da heter første året Kindergarten. Slik at man begynner i 1. klasse når man er 6 år slik som i Norge.

Men Kindergarten er skole det også altså, og noen offentlige skoler har Pre-K, og noen private skoler/barnehager har også Kindergarten. Jeg tror ikke Kindergarten er obligatorisk i alle stater heller. Vi har valgt å bare følge vanlig løp, men jeg er veldig glad for at han fikk noen måneder på privatskole først hvor det var flere voksne i barnegruppen, mer lek (siden vi hadde en playbased skole) og vi kunne benytte oss av timene slik vi selv ønsket.

elementary school I usa.jpg

På offentlig skolen han går er skoledagen 8-14 og da må de jo være hele dagen. Første skoledag hadde jeg en legetime kl 10 som jeg ikke fikk flyttet på, så jeg kontaktet kontoret på skolen for å høre hvordan første dagen var. Og hun skjønte ikke spørsmålet mitt, hun lurte på om jeg skulle melde han som fraværende eller måtte hente han tidlig, mens jeg lurte mer på hvor lenge de skulle være der og ikke minst hva vi voksne skulle være med på osv slik at jeg og mannen min kunne organisere oss (og jeg var litt lei meg for å gå glipp av deler av første skoledagen hans). Men så viste det seg jo det at vi skulle jo ikke være der mer enn 10 minutter, og skoledagen var 8-14 den 😂 Så det var jo ikke noe problem med den legetimen min.

Jeg syns litt synd på av de barna som ikke hadde gått på preschool eller barnehage før. Det ble en det gråt, mens for oss spurte Fredrik etter 5 minutter om når vi skulle gå. Men så har han alltid likt å være selvstendig, og nå er han såpass stødig i engelsk også at han ikke er redd for å være der uten oss slik han var de første ukene på Pre-K.

Jeg har hørt at på noen andre skoler er foreldrene der en time i starten, og noen skoler der første trinnet kun har halve dager den første måneden. Så alle skoler har det nok litt forskjellig, men det var ikke sånn at vi kunne forvente noe spesialbehandling bare fordi vi kom fra et annet land. Så hadde vi flyttet hit noen måneder senere så han begynte rett der hadde det blitt en mye tøffere start for han, mens på privatskolen var han jo bare 2-3 timer i starten og så bygget vi gradvis opp til lenger.

De første ukene

Siden vi bor på andre siden av en stor motorvei har vi krav på skolebuss når vi søker innen fristen, jeg tenkte jeg jeg skulle ha lappen nå så vi søkte ikke i tide 😂 Og plutselig fikk vi bare plass på bussen til skolen og på venteliste på bussen hjem! De første dagene kjørte mannen min han så han skulle bli vant med skolen, og jeg hentet han med Uber (og ja det var kjempestress med to barneseter i vognen osv!), men så fikk vi heldigvis plass på bussen hjem også. Sånn gul buss man ser på film 🙈 Jeg føler vi får litt lite informasjon i forhold til hva vi hadde fått i norsk skole tror jeg, og det er ikke så mye å finne på hjemmesiden til skolen. Men det varierer nok fra skole til skole /lærer til lærer. Men de har pause kl 10 og lunsj kl 12. Og det er de to gangene de er ute, og de smører ikke barna med solkrem, så jeg har kjøpt kjempedyr solkrem som er dansk (p20 heter den, og selges på Cubus i Norge liksom så ikke noen dyr greie der) på Amazon som jeg tror er den eneste i verden som sier den skal vare i 10 timer… og jeg kommer til å be alle gjester fremover om å ta med 🤪

Om morgenen har de phonetics, de skal jo lære å lese og skrive dette året. De har også matte og gym innimellom, og fri lek siste halvtimen. Utrolig nok virker han mer sliten etter 6 t der enn de gangene han var 9 t på privatskolen, men det er nok fordi alt er nytt og det er 5 skoletimer, og ikke 2 som det var på den forrige. Så foreløpig har vi ikke noe hastverk å finne noen fritidsaktiviteter. Hver fredag får vi også med en mappe med skolearbeid de har gjort, og det er litt det samme som han hadde på forrige skolen (type ark hvor man skriver bokstaver osv) bare at de øver mer direkte på lesetrening og skal lære bokstavlyd og ikke bare hva bokstaven heter. I tillegg har de en klasseblogg hvor læreren legger ut hva de holder på med, og en app tilsvarende vi har hatt i barnehagen i Norge og på privatskolen her hvor de legger ut litt bilder.

Engelsken hans tror jeg har kommet seg veldig, vi hører jo ikke så ofte han snakker engelsk utenom på butikken og når vi er med andre som ikke er norske, og både uttalen og ordforrådet er blitt veldig bra! Nå har vi bodd her i 6 måneder og han leker helt fint med andre barn på engelsk og ifølge læreren hans snakker han helt fint engelsk på skolen også. Vi snakker bare norsk hjemme siden jeg ønsker de skal bli tospråklige. I tillegg har vi beholdt en norsk iTunes-konto så vi ser på norske filmer hjemme, og noen av programmene på Nrk Super er tilgjengelige her også selv uten VPN.

Hvis noen forresten har erfaring med tosårklige barn tar jeg gjerne imot tips ☺️ Og om noen har tips til hvordan vi etterhvert kan lære han å lese på norsk også send meg gjerne en mail eller legg igjen en kommentar!