Visum til USA

IMG_1717.jpg

På tirsdag var vi i Oslo på den amerikanske ambassaden til visumintervju. Når man har fått innvilget arbeidstillatelse, må man booke en time hos en amerikansk ambassade for visumintervju.

Egentlig trenger ikke barn være med, men Jonas har ikke vært på overnatting noen steder enda, og Fredrik er også litt mer avhengig av oss siden vi flytter så mye rundt. Så derfor tok vi de med oss.
Vi måtte ha med oss pass, 2 passbilder av hver i amerikansk format, fødselsattest, vielsesattest (begge deler bestilte vi på engelsk fra Skatteetaten, det er greit å ha med til utlandet uansett) og arbeidstillatelsen. For sikkerhetsskyld hadde vi også med to siste lønnsslipper og arbeidskontrakten, siden vi leste at de trengte det. Men det spurte de ikke etter.

Mannen får da arbeidsvisum for specialty workers, H1-b-visum, som er for de som har en spesiell kompetanse innen en felt. Han har doktorgrad i fysikk (innen optikk), så derfor kunne man få det. Men man trenger ikke mer enn en bachelorgrad og en arbeidsgiver. Unntatt hvis man er modell 😂 Det er ikke tull altså, modeller kan få den typen visum, men de slapp utdannelseskravet.

Vi andre får H4-visum, som er oppholdstillatelse for ektefelle og barn under 21 år av en som her H1-B-visum. I denne ligger det ikke arbeidstillatelse, så det må jeg eventuelt søke om senere om jeg har lyst å jobbe. Det finnes også andre typer visum man kan søke på, feks om man har fått skoleplass i USA eller gifter seg med en amerikaner, eller er i nær slekt med en amerikansk statsborger.

På sidene til den amerikanske ambassaden stod det at man ikke fikk ha med seg så mye ting inn, alt måtte få plass i en liten boks som stod igjen ved inngangen. Så vi la igjen det meste på hotellet. Men når vi måtte tømme lommene oppdaget vi at vi hadde jo både tomme smoothie poser, små leker og snytepapir og annet diverse småbarnsforeldre gjerne har i lommen, i tillegg la Fredrik en halvspist skive oppi boksen vår også. Så vaktene fikk seg en god latter når vi hentet det igjen 🙈 Vognen var lov å ta med innenfor der vaktene var, men ikke helt inn på intervjuet, men da stod den ihvertfall trygt mens vi var der inne.

Inne trakk vi en kølapp og så måtte vi vente på nytt igjen der. Men da var vi heldigvis inne. Den første halvtimen ventet vi jo ute. Men vi hadde heldigvis på oss varme klær.
Så var vi først i en skranke der de dobbeltsjekket at vi hadde med riktige papirer. Og så i en ny skranke som var selve intervjuet. De spurte mannen litt om hva han skulle jobbe med og hva han jobbet med før osv, og meg hva jeg skulle gjøre. Vi fikk beskjed om at det tok 5-10 dager å utstede visumet, men allerede dagen etter fikk vi beskjed om at det var klart! Og idag kom de med bud levert på døren.

Så nå venter vi bare på at de ordner leilighet og sånt for oss… og så drar vi!!! 😎