Hva er Elf on the shelf?

IMG_0030 copy.jpg

Elf on the shelf er opprinnelig en amerikansk tradisjon som er blitt mer og mer adoptert i Norge som julekalender også. Her har vi jo hatt rampenissen i mange år, som enten er usynlig eller ser mer ut som en tradisjonell norsk fjøsnisse.

Elf, eller alven som vi kaller den her hjemme, har et mer skøyeraktig og gutteaktig utseende enn den norske og kanskje det er derfor den er blitt så populær også?

Historien stammer fra en amerikansk barnebok fra 2005 hvor Julenissen sender en av alvene sine til familien for å sjekke om barna er “naughty or nice”, og hvis de er snille får de julegaver på julaften. Når den blir adoptert, og navngitt, av familien blir den levende om natten.

Hver morgen må man da finne alven og se hva den har gjort i løpet av natten. På Julaften drar den tilbake til Julenissen.

Det er to “regler” for alven:

1. Alven må ikke røres! Julemagien er skjør, og hvis man rører alven kan den miste magien og klarer ikke fly tilbake til Nordpolen.

2. Alven kan ikke snakke eller bevege seg når noen i huset er våken. Da skal den observere og høre.

Vi følger ikke reglene så “strengt”, da det nesten var helt umulig å få en 3åring til å ikke røre 😂 Men kanskje det er lettere i år når han er 4. Det viktigste er jo at man har en fin adventskalender man er fornøyd med.

Så hva kan alven gjøre?

I fjor la jeg ut alle 24 scenene vi satt i stand på bloggen. Jeg har også en Pinterest-tavle som jeg bruker som inspirasjon. Og det trenger ikke være veldig avansert.

IMG_0172.jpg

La alven rote i en skuff, grise med tannkrem, knyte sammen skoene i gangen eller svinge seg fra lysekronen i taket. Alt trenger ikke være rampestreker heller, vi har noen dager hatt aktiviteter for eksempel, og noen dager han har med seg litt godteri eller en pakke. Jeg syns også det er greit at det ikke er pakke eller godteri hver dag, som det hadde blitt med pakkekalender eller sjokoladekalender.

Jeg elsker jo å lage ting i photoshop også. Som feks den lille avisen på det øverste bildet. Jeg laget også velkomstbrev fra julenissen og en del andre ting ifjor. Hvis du har lyst å bruke mine trykksaker til din alve-kalender, så kan du få det ved å melde deg på maillisten min. Trykk på bildet for å komme dit.

Da får du i blant annet en Word-mal som du kan bruke til velkomst- og avskjedsbrev, alve “byggeplass” som sier at alven er på vei, og diverse andre trykksaker du kan bruke til dagens sprell.

Hvor får man tak i alven?

Det mest vanlige er nok å kjøpe på Ebay, de koster ikke mye, men kvaliteten kan variere. Det finnes både gutte og jente-variant. Det kan være lurt å bestille såpass tidlig på året (senest august liksom) at man rekker å bestille en til om det skulle være noe galt med den. Ellers er det flere som selger på Finn, og enkelte norske nettbutikker også

Når man får den er den helt myk, og kan bare ligge. Derfor må man “operere” litt på den så den blir bøyelig. Til det bruker man ståltråd, enten i bare armer og bein, eller i ryggen også. Da kan man posere den. I dette innlegget forklarer jeg hvordan jeg gjorde alven min bøyelig.

Følg meg gjerne på instagram og snapchat @spesiellinor om du vil se alve-kalenderen vår i år!