Oppskrift på stuffing og fløtesaus til kalkun

20161231-nyttårsaften012-1.jpg

Dette innlegget burde jo egentlig kommet i desember og ikke begynnelsen av januar, hehe. Men forhåpentligvis får noen glede av det på et senere tidspunkt. Jeg ser mange andre innlegg som er sesongbaserte dukker opp igjen på mest leste innlegg i årene etter :) Kalkun finnes det så mange oppskrifter rundt om på nettet om hvordan man lager, så det skal ikke jeg skrive her. Men man trenger en hel kalkun, og helst med innmat. Man kan også bruke kyllingfond, men det blir ikke like godt. I de vi har kjøpt ligger innmat klar i en pose oppi sammen med kalkunen. Kraften kan lages noen dager i forveien også hvis man ikke vil lage alt på en gang.

Kraft av innmat:

1 pose med innmat

1 selleri, grovhakket

1 gulrot, grovhakket

1 løk, delt i 4

1 laubærblad

1 ts svarte pepperkorn

1 ts timian

Brun innmat og grønnsaker i smør i en gryte. Dekk med vann, kok opp og skum av. Ha i krydder og lå det småkoke/trekke i et par timer. ha evt på litt mer vann hvis det begynner å bli tørt, men ikke for mye for da må det reduseres ved bruk.

Sil gjennom et kjøkkenhåndkle.

Stuffing:

1 daggammel loff

1 stor håndfull walnøtter

1 løk, finhakket

1 selleristang, finhakket

6 ss smør

1 eple, skrelt og delt i terninger

75 g tørkede tranebær

10 svarte oliven, finhakkede

1-2 dl kalkunkraft

0.5 dl finhakkede ferske persilleblader

0.5 ts salvie

salt og pepper

Del loffen i terninger og legg dem på et bakebrett. Tørk de i ovnen på 175 grader i 10 minutter.

Stek walnøttene på tørr panne til de er litt brune, men ikke brent. Avkjøles før de hakkes i biter.

Smelt 3 ss i en stekepanne med høye kanter p medium varme og stek brødterningene til de får litt farge.

I en gryte (som skal romme alle ingrediensene) smeltes de siste 3 ss med smør. Stek løk og selleri på medium varme til de er gjennomstekte. Ha i brød, walnøtter, eple, tranebær, oliven, persille og krydder. Ha over litt kalkunkraft, men ikke så mye at det blir en deig. Det drypper kraft fra kalkunen ned på stuffingen under steking, så man kan også droppe å ha på noe i det hele tatt.

Ha inni kalkunen.

Fløtesaus til kalkun:

2 dl portvin

1 L kraft

2 dl fløte

0.5-1 ss rødvinseddik

1 ss rognebærgele

pepper

salt

1-2 ss smør

sausejevning/hvetemel

Kok ned 2 dl portvin sammen med rødvinseddiken, ha i kraften og kok videre. Ha i fløten og kok litt til, smak om den trengs å reduseres enda mer.. Ha i resterende ingredienser untatt smøret som røres inn når sausen er ferdig jevnet.

Noen har i kraften som kommer fra kalkunen under steking i også. Men det kom jo en hel liter, så det ble alt for mye. Vi stekte kalkunen i stekepose. Da sparte vi kraften til dagen etterpå og lagde ny saus til restene :)  I tillegg til det over hadde jeg også i laubærblad og timian siden det ikke var med i  kraften fra selve kalkunen.

LagreLagre