Havrekjeks til baby

20151115-untitled_021-Edit Nå er vel strengt tatt Fredrik ingen baby lenger :p Men jeg kaller det babymat så lenge det er noe spesielt som lages til han. Han har fortsatt ikke så veldig mange tenner, vil ikke lenger blir matet noe særlig (ihvertfall ikke i barnehagen), så for at han ikke skal spise brødskiver 3-4 ganger om dagen har jeg bakt havrekjeks, grove pannekaker og muffins. Havrekjeksene og pannekakene har jeg søtet litt med tørket frukt eller banan, og i muffinsene har jeg lurt inn grønnsakar. Tenkte å dele oppskrift på pannekaker og muffins senere (det vil si når jeg har fått tatt bilde av det).

Idag laget vi to forskjellige typer havrekjeks, og jeg har tatt utgangspunkt i oppskrifter jeg har funnet på nettet. Begge er myke, og kan spises fra barnet er 6 mnd. Jeg liker den grove best til så stort barn jeg har. Begge oppskriftene kan fryses.

Grove havrekjeks:

2-3 godt modne bananer 2 dl havregryn 3 dl havremel (kan lages selv ved å ha havregryn i blenderen) 1 ss quinoamel (valgfritt, men inneholder mye jern) 1 ts bakepulver 4 ss rapsolje 1 ts krydder (feks kardemomme, kanel og muskat)

Disse er ganske søte med så mye banan, man kan bruke mindre banan og heller tilsette litt vann hvis det blir for tørt. Andre forslag til variasjoner: Bytt ut noe av havremelet med kokosmel, ha i et halv revet eple.

Rør alt sammen, og tilsett litt vann hvis den er veldig tørr. Men den skal ikke flyte utover når du  legger en skje av deigen på et brett. Legg bakepapir på et brett og ta en god ss av deigen og klem den flat på brettet. Jeg pleier å få plass til 12 stk på et brett, men oppskriften gir ca 15-20 (litt avhengig av hvor store de er).  Stek på 175 grader midt i ovnen i 15 minutter.

Fine havrekjeks:

1 dl kokosmel (kan lages selv ved å ha koksmasse i blenderen) 4 økologiske aprikoser 1 økologisk fiken  (her kan man fint bruke andre typer søte tørkede frukter for å variere, dadler og svisker feks) 2 dl havregryn 2 ss rapsolje 0.5 ts bakepulver Krydder (feks vaniljepulver, kardemomme, kanel, muskat, ingefær)

Bløtelegg havregrynene og den tørkede frukten (ikke sammen) i 20-30 min. Havregrynene trekker til seg væsken, og du trenger ikke helle noe ut. Men frukten plukker du opp av vannet. Ha alle ingrediensene i en blender og kjør til en jevn masse. Denne skal være litt mer flytende enn forrige oppskrift. Men hvis du syns den blir for tynn kan du blande i feks havremel. Stek på 180 grader i 15 minutter.

Disse er ikke like søte som de grove. Så neste gang kommer jeg nok til å prøve meg på en slags kombinasjon av disse to :) Fredrik elsker de ihvertfall!