Beter i alle farger!

978x

//Bilde fra Dagbladet//

Siden vi bor på landet er vi så heldig å ha bondegårder i nærheten hvor vi kan kjøpe ferske grønnsaker. Vi har vært mye på Haneborg gård både i år og ifjor, og grønnsakene derfra er fantastiske. Tilogmed gulrøtter smaker mye bedre enn de fra butikken.

Sist vi var der kjøpte vi med oss beter i forskjellige farger, og for å være helt ærlig hadde jeg ikke peiling på hva vi skulle bruke de til. Derfor var denne oppskriften fra Arne Brimi genial, da vi fikk brukt alle fargene! Jeg har justert mengden litt, samt lagt til litt tider. Jeg visste for eksempel ikke at en rødbete tar en time å koke :p Vi hadde dette ved siden av biff, men det går nok an å bruke som forrett også.

Du trenger til 2 personer:

1-2 hvite beter 1 polkabete 1 stor rødbete 0.25 dl hvitvinseddik 0.5 dl sukker

3 store gule beter 200 g smør uten salt litt salt

image1-2

//Polkabeter er så kule!//

Kok rødbeten med skallet på til den er mør, ca en time. Du skal kunne stikke en kniv lett inn i den når den er ferdig. Når rødbeten er ferdig kan du helle av vannet og sette den til siden litt så den får kjølne av.

Etter ca et kvarters koketid setter du den hvite beten, med skall, inn i ovnen, den skal bake i ca 45 minutter.

Skrell de gule betene, del de i passelig store biter og kok de møre i smøret. Det tar rundt 30-45 minutter det også.

Bland sukker og eddik og kok det ned litt. Dra skallet av rødbeten (bruk hansker!) og del den i biter. Ha de oppi gryten og kok i noen minutter. Skrell den hvite beten og del i biter. Skjør de gule betene og smøret til pure med en stavmikser (det kan være en idè å helle av litt av smøret og heller ta det tilbake igjen hvis den blir for tjukk). Vi bruke smør med salt, men da ble det en anelse for salt syns jeg. Så bruk heller uten salt og tilsett heller.

I en skål legger du pureen nederst, hvite og røde beter oppå.

Skrell polkabeten og skjær tynne flak med en ostehøvel eller mandolin. Dypp de i hvitvinseddik og olivenolje og legg de oppå det andre. Strø over litt havsalt.

Dette var kjempegodt!