Hvordan ta lysere bilder

Når man bruker speilreflekskamera er det ganske mange instillinger man kan gjøre for å ta bedre bilder. Jeg har tidligere skrevet om hvordan man kan ta bilder med lang og kort lukkertid.

Kort fortalt er det mest vanlige å stille på lukkertid, blenderåpning, ISO og hvitbalanse. Lukkertiden sier hvor lang tid kameraet skal bruke på å ta bildet (hvor lenge blenderen skal være åpen), som regel oppgitt i brøkdel av et sekund. Blenderåpningen sier hvor stort åpning det skal være for å slippe inn lys. Dette er oppgitt med et f-nummer, og jo lavere nummer jo større åpning. Ved lave f-nummer (stor åpning) slipper man inn mye lys og man trenger ikke ha så lang lukkertid, men da er det også bare det som fokuseres på som er i fokus. Skal hele bildet være klart må man bruke et høyere f-nummer. ISO og hvitbalanse skal jeg ikke gå så nøye innpå nå. Det meste kan uansett settes i auto, men da hadde man kanskje ikke trengt et speilreflekskamera, hehe.

Utenom disse 4 tingene man kan stille på for å det "perfekte" bildet, er det en ting til man kan stille på får å få fine, lyse bilder. Et bildet kan nemlig på papiret (eller datamaskinen..hi hi) være riktig eksponert (ha riktig lysmengde), men fortsatt se mørkere ut enn man ønsker. Jeg liker ihvertfall at bildene skal være lyse. For å slippe å stille på dette etterpå kan man la kameraet overeksponere bildene litt, og så blir de lysere!

Det stiller man her:

eksponering

Det ser nok litt forskjellig ut fra kamera til kamera, men symbolet skal være det samme. Jeg har en liten prikk under tallinjen som viser hva den er innstilt på. Ved å flytte denne mot høyre blir det mer lys på bildet. Dette kan også brukes hvis du feks skal ta bilde av mennesker foran et vindu. De blir jo fort helt mørke, siden kameraet gjør en gjennomsnittsmåling og vinduet er veldig lyst. Det man gjør da er å gjøre alt mye lysere. Vinduet blir nesten hvitt, men da kan du se ansiktene til menneske du prøver å ta bilde av :)

Her kan dere se bilder av påskeliljene mine med og uten å justere eksponeringen:

overeksponering

Bare ved å flytte den et par hakk opp blir bildet lysere :) Det er ikke gjort noe annet med bildet. Men pass på å ikke flytt den for mye opp så det ser helt unaturlig ut! Det verste jeg vet er skikkelig overeksponerte bilder på blogger (og andre plasser, men blogg og instagram er der du ser det oftest).

Q: Hva synes dere om sånne innlegg som dette? Vil dere ha mer av det? :)