Vi lager babymat: Sviske- og aprikos-mos (4 mnd)

De hjemmelagde grøtene smaker mye mer vassent enn kjøpegrøt, men likevel er det mye bedre å gi hjemmelaget enn kjøpt (selv om vi gir litt begge deler altså). En måte å gi hjemmelaget grøt litt mer smak er å blande i en fruktmos, og det er fortsatt helt naturlig. Kjøpegrøt inneholder melkepulver som også gir smak, mens man må koke hjemmelaget babygrøt på vann fordi morsmelk og erstatning ikke skal kokes. Så evt må man blande det inn rett før servering.

Vi har laget sviske og aprikosmos (to forskjellige altså, men man kan godt blande) av tørket frukt. Da er da lurt å velge økologisk siden de vanlige inneholder en svovelforbindelse som konserveringsmiddel, som ikke er heldig for babyer. Det får man kjøpt på helsekosten. Vi begynte med sviske fordi det er bra for magen, og aprikos fordi det inneholder masse jern.

økologisk frukt 2

Mosen lages ved å bløtlegge (bare dekk med vann i en liten gryte) sviskene/aprikosen i noen timer, og så koke i 5-10 min. Så helte jeg av vannet (ikke kast!) og kjørte stavmikseren nedi til en fin purè. Kokevannet brukes til å spe mosen med så den blir passelig konsistent, og resten kan man feks koke grøt på eller blande med melken (det er jo det samme som sviskesaft).

Jeg fryste mesteparten i et sånt brett for isbiter i silikon. Og når de er fryst så knakk jeg de bare ut og la i en boks  i fryseren :) Så kan brettene brukes til noe annet, og jeg kan bare hente ut en terning når jeg trenger til grøt. De første gangene fikk han bare litt på en teskje midt å dagen så han var vant til smaken, før jeg blandet en hel terning i grøten. Da visste vi også at han ikke reagerte på det.

Min dom: Smakte jo godt dette :) Ikke noe jeg hadde spist masse av, men søtt og smakfult.. og bittelitt surt.

Fredrik sin dom: Hel eeelsket både sviske og aprikos. Da han fikk det på skje de første dagene fikk vi en liten grimase på første sviskeskje (ikke aprikos, for det var sikkert for likt i smaken), og så syns han de var helt fantatisk og begynte å grine da det ikke var mer.