4 måneder: Første porsjon med grøt :)

spesiellinor.no //første grøt baby 4 mnd

Siden Fredrik har blitt 4 måneder har vi prøvd oss på litt grøt :) Han har bare fått litt på to teskjeer, og det kom fort ut igjen, hehe. Men nå skal han jo lære om ny smak og konsistent, og å dytte maten bakover med tungen og ikke bare drikke. Så det tar nok litt tid. Det var helsesøster som anbefalte oss å begynne, både fordi han får mest erstatning, men og fordi han var begynt å våkne annenhver time på natten og skulle ha mat.. Vanligvis har han sovet rundt 5-6 timer i strekk. Så vi begynte med velling (grøtpulver i morsmelk eller erstatning), det var ikke helsesøster som anbefalte altså, men jeg tenker det er en litt mer skånsom tilvenning for magen hans (det er ikke noe man må gjøre altså, i Norge er det vanlig å begynne rett på grøt, mens i Sverige feks er det vanlig å gi velling). Det er jo ikke noe han skal få lenge, siden det er fare for overvekt da, men i en overgangsperiode til han spiser mer grøt enn bare smaker litt på skjeen, hvor mesteparten havner i ansiktet hans :)

Jeg har gitt Hipp risgrøt (4 mnd). Da blandet jeg 2 ss med grøtpulver i litt vann (vann førsti skålen ellers ble det klumper :/)  så det ble en tjukk grøt og så spedde jeg med morsmelk. Selv om man tenker at masse morsmelk er bra, så er det enzymer i den som begynner å fordøye grøten, og etterhvert blir det helt flytende og ikke grøt lenger. Men tenker litt er bra for å hjelpe overgangen til fast føde, mens velling har han fått med en del morsmelk.

Tanken er at jeg etterhvert skal lage grøt selv. Har lyst å prøve meg på hirsegrøt først, den er jernrik og uten gluten. Nyeste forskning nå viser at de ikke har funnet noen effekt av å gi tidlig grøt (eller lang fullamming) i forhold til når man evt får glutenallergi. Så det haster jo ikke, men tenkte at neste smaksprøve kan være en blanding av havre og hirsegrøt (havre inneholder gluten).

Disse oppskriftene fra Margit Vea virker veldig grei. Jeg har ikke ambisjoner om å nødvendigvis lage ALL babymat selv, men så mye som mulig. Vi lager jo maten til oss selv fra bunnen av, og etterhvert kan vi jo bare ta av mat til babyen før vi krydrer, så blir han vant til maten vår også.

Nå er han forresten straks 7 kg og begynt å bruke en del klær i str 68 (!). Skulle nesten ikke trodd han var prematur, hehe.