DIY Pallesofa

diy pallesofa

Etter at jeg la ut bilde av pallesofaen på instagram, fikk jeg en del spørsmål om hvordan vi laget den. Så da tenkte jeg å lage et litt mer detaljert steg-for-steg-innlegg. Kanskje litt feil å kalle det DIY, her var det med MYHDIH.. (make your husband do it himself..), men hadde jeg ikke vært så sykt gravid nå så kunne jeg gjort mer enn å sitte på en krakk og peke.

Jeg ville ha pallesofa fordi plassen vi skal ha den på ikke er så stor, og den kunne ikke være like stor på begge sider av hjørnet. Vi kunne kjøpt en modul rottingsofa, men det er nok av andre ting jeg vil bruke penger på :) Pallesofaen og bordet kom på rundt 2000 kr. Dessuten var pallesofa veldig in blant bloggere i 2012, så det er vel på tide at vi får en også.

Målene på sofaen vår er 2 * 2,40 m. Da trenger man 6 paller, stablet to i høyden. Vi har også hjul under, fordi det er kult og fordi da har vi mulighet til å flytte den over på andre siden av terassen hvis vi vil det. Hvis ikke hadde vi nok lagt noen klosser under den, for det er litt lavt med to paller, og litt høyt med tre. Men to + hjul var perfekt sittehøyde. Vi kjøpte paller fra Pallepartner i Moss. 6 A-paller til 75 kr stk (A-paller er beste kvalitet etter helt nye paller).

20140715-pallesofa_016

Man er ikke nødt å behandle pallene, men det er lurt. De kan trekke mye vann og råtne hvis ikke, men det kan og gå helt fint. Her ble det beiset med rester av terassebeisen, som er Harmoni fra Maxbo i fargen Kragerø. Jotun Skimmergrå og Drivved er andre gråaktige alternativer.

Hjul kjøpte vi på Clas Ohlson. De hadde ikke nok hjul igjen til at vi kunne ha brems på alle, og jeg ville ikke vente 2-3 dager på å lage sofaen :-p Men det gikk helt fint å ha rundt 3 med brems på hver, og resten vanlige. Vi brukte 50 mm svingbare leddhjul, og det er 6 hjul under hver palle. Pallene ble ikke skrudd sammen, men den øverste bare lagt oppå den nederste. Det sklir ikke i det hele tatt.

pallebord

Bordet laget vi ved å sage av to paller slik at de hadde to planker på tvers og ikke tre. Evt kan man bruke 2 halvpaller. De ble pusset godt ned før de ble malt hvite med hvit halvblank husmaling og så ble den ene skrudd fast opp ned på den andre på sidene. Da går det nemlig an å ha beina på "hyllen" nederst evt legge fra seg blader o.l.

Bordet fikk 4 hjul, alle med brems

madrass pallesofa

Til å sitte på valgte jeg en ekstremt enkel løsning som jeg har sett hos andre bloggere. Jeg hadde egentlig lyst å sy trekk av akrylduk (som kjennes ut som vanlig stoff, men tåler å ligge ute), men akkurat det orket jeg ikke begi meg utpå nå.

Så derfor bestilte jeg 10 m med voksduk fra Stoff og Stil, til 34,50 pr meter som jeg kledde madrassene med og festet stramt med gaffateip! Disse kan nå spyles uten at madrassene blir våte og ligge ute i regnet :)

Madrassene er 2 stk 75x200 billige skummadrasser på Jysk, hvor den ene er kuttet til 1.60 m og da passer de akkurat på sofaen.

20140717-pallesofa_026

Så når vi skal bruke den, har jeg bare vanlig laken på madrassene og pynteputer i ryggen :) Det går an å lage rygg av paller også, men det ble litt voldsomt på vår lille terasse og foran vinduet også.

Jeg kjøpte laken på Kid, og pynteputene er fra Ikea og et par fra Kid. Jeg tror de har laken i 80x200 på Ikea som passer bedre på madrassene, men det glemte jeg da vi var der ute, og vi gadd ikke dra ut igjen bare for det. De har lakenstrammere (ligner på bukseseler) på Jysk som jeg har brukt under begge, men egentlig er det bare madrassen man har kuttet som trenger det.

20140718-pallesofa_034

20140718-pallesofa_028

Nå trenger vi bare en putekasse ;) ...og heldigvis har vi terassemarkise så vi kan få skygge over sofaen, ellers tror jeg ikke at jeg hadde sittet der så veldig mye nå når det er 35 grader ute for å si det sånn!

Utstyrsliste:

8 paller (eller 6 paller + 2 halvpaller) 18 hjul til sofaen + 4 til bordet (50 mm leddhjul, minst 3 med brems pr palle) Terassebeis Hvit maling Skruer/spiker til bordet 2 75 (80) x200 skummadrasser 10 m voksduk Gaffateip 2 laken (evt en pakke lakenstrammere) Pynteputer til å ha i ryggen


NB: Ikke glem å meld deg på give-away jeg har nå ;) Vinneren trekkes på mandag!