Blogging fra ipad

Nå i disse ferietider er det jo greit å kunne oppdatere bloggen uten å drasse med seg en stor PC eller Mac. Jeg prøvde for første gang å blogge med ipaden i fjor sommer da vi var i Spania, men var ikke helt fornøyd med alle funksjonene. Men nå tror jeg at jeg er funnet den rette kombinasjonen av apper jeg ihvertfall trenger for å kunne blogge :) Jeg fikk testet dette ut i innlegget om hvordan man skal se ut som gravid på bilder, der er alle bildene redigert på ipad og teksten lagt ut med app.

Jeg skulle hatt en god app for å lage kollasjer også, og det er viktig at den ikke komprimerer bildene og at det går an å bestemme størrelsen på den selv. De fleste appene til instagram er begrenset til kvadratiske kollasjer, i tillegg får man ikke full oppløsning.

Skal du blogge lange tekster, vil jeg også anbefale at man har et tastatur. Du trenger også en ledning som man kan overføre bilder til ipaden. Jeg har en ipad 4 med 128 gB lagring, så da kan jeg bruke ipaden som en ekstern harddisk og bare overføre alle bildene når jeg kommer hjem (bare husk å skru av icloud for bilder mens du er vekke, med mindre du vil ha veldig mange bilder der, hehe).

Siden jeg har lastet ned disse appene, får jeg ikke lenger opp i Appstore hvor mye de koster. Jeg har googlet meg fram til prisen, men tar forbehold om at disse ikke nødvendigvis stemmer :) Alle appene finner du i Appstore.

Blogsy

blogsy

Blogsy er bloggeappen som har det meste. Du kan legge inn blogger fra både Wordpress, Blogger mm, og du kan lagre utkast lokalt på ipaden hvis du får gode idèer når du ikke har internett i nærheten :) Den har også egen nettleser i programmet, så hvis du vil legge inn linker eller bilder fra internett så er det en "drag&drop"-funksjon fra nettleseren og inn i innlegget ditt!

Du har også mulighet til å koble appen opp mot instagram, facebook, flickr og picasa så du kan hente bilder direkte fra kontoene dine der. Du kan selvfølgelig også laste opp fra bildene som er lagret på ipaden. En viktig ting man må gjøre, hvis man bruker bilder i innleggene som er større enn 400 px (på min blogg bruker jeg vanligvis 800 px) er å endre størrelsen på standard bildestørrelse! Det er uansett ikke noe problem å gjøre bildene mindre, men Blogsy har satt default på 400 px, som vil si at den gjør om alle bildene til 400 px når du legger de inn i innlegget. Hvis du da prøver å gjøre de om til 800 px feks blir de uklare. Så gå inn på innstillinger (settings < general settings < Drag in pixel Limit) og endre denne til den største billedstørrelsen du bruker! De fleste blogger er 1000 eller 1200, og har en sidebar på 200 eller 220, så da er det rundt 800 eller 1000 igjen. Men når du har lagt inn bildet i innlegget kan du bare trykke på det og gjøre det mindre om du vil det.

Man har også all mulig formatering på skrift, noe det feks ikke er i Wordpress sin egen app. Litt irriterende at man får med logoen til Blogsy når man blogger fra appen, men en kan man evt bruke Wordpress/Blogger-appen til å ta vekk.

Pris: 4.99 $

Photoshop Touch

ps touch

PS Touch er som en "mini" photoshop på ipaden. Man har mulighet for å jobbe med lag og masker feks, men dette er ikke funksjoner jeg benytter meg så mye av (enda ihvertfall). Det er muligheter for å gjøre forskjellige justeringer (bl. a svart/hvitt, metning, kontrast, temperatur osv), i tillegg til å legge på forskjellige filter. Det er veldig bra at man kan justere styrken av filtere selv. I tillegg er det forskjellige effekter som feks lystyper (lense flare) og vignetter (gradient). Man kan også legge på tekst (slik jeg har gjort i innlegget fra Spania som er linket til i begynnelsen av innlegget).  Hele programmet er veldig lett å bruke, og man trenger ikke kunne photoshop for å bruke det, jeg kan ihvertfall ikke det ;) Jeg bruker mye picmonkey til kjapp redigering til bloggen, legge på tekst og grafikk og sånt, der mangler det litt i PS touch, men så er det ikke det programmet er beregnet for heller.

Her kan dere se et bilde før og etter redigering i PS touch:

redigering ps touch

Kollasjen og teksten er laget Picmonkey, hehe.

Pris: 10 $

iWatermark

Skjermbilde 2014-06-20 kl. 21.06.26

Det er greit å ha et lite vannmerke på bildene før man legger de ut på bloggen.  Til dette bruker jeg iWatermark. Helt enkelt program der man legger opp bildet, velger skrift og plassering, og vips er bildet vannmerket! Svart/hvitt-bildet over er merket i iWatermark. Man kan også lagre vannmerket til senere bruk, og det er mulighet for å legge opp grafikk som vannmerke hvis man har en fil man pleier å bruke.

Pris: 1.99 $ (finnes også som gratisversjon).

Oppsummering

Det er mer knotete å blogge fra en ipad, så jeg kommer på ingen måte til å bytte ut Macen til fordel for ipaden. På lange reiser har vi også som regel med oss en (eller to :-p) Mac, siden vi ofte ser på film om kveldene, men også for å kunne legge inn bildene der. Skal man på lange reiser å ta mange bilder, så er det ikke nødvendigvis plass til alle på ipaden, dessuten kan det jo være greit å ha ting på to steder i tilfelle noe blir stjålet. Men med disse tre programmene klarer man seg ihvertfall greit med ferie- og på-farten-blogging ;)