Spare ribs glasert med jack daniels saus på gassgrill

spare ribs på grill

Etter at jeg har begynt å lage mesteparten av maten fra bunn, klarer jeg ikke helt den "ferdig"-smaken som er på enkelte ting. Derfor kjøper jeg heller ikke ferdig marinert mat lenger. For mange er ferdig- stekte og marinerte spare ribs det eneste man vet om, og det var det for meg også før. Men å lage marinaden og grille den selv smaker jo så mye bedre! Jeg har gjort dette som langtidsprosjekt. Men man kan "jukse" og grille den på kortere tid også. Ved å la den ligge en stund på hvilesonen på grillen først og så svi den av, skal den visstnok  blir like saftig. Men det er litt gøy å stå å grille i mange timer også :)

Denne tar ikke like lang tid som pulled pork feks (som tar 10-12 timer), siden den stekes på 130 grader og ikke 100-110, men man kan selvsagt velge å skru ned temperaturen og la den grille enda lenger.

Begynn dagen før med å gjøre klar spare ribs siden. 1-1.5 kg er mer enn nok til 2 pers. Vi har hatt litt varierende hell med hvor mye kjøtt det er på dem, men alle har blitt gode :) Skjær av menbranen på baksiden, den er hvit og ligner på fett. Fettet skal ikke av, men du må få tak i "hinnen" og dra den av. Kniv kan være et godt hjelpemiddel. Gni inn kjøttet først med worstershiresause, liquid smoke hvis du ikke skal ha ekte røyk og så Dijon sennep. Til slutt "klapper" du på noe hjemmelaget grillkrydder (hell det over og klapp det fast). Ha plast rundt og oppbevar i kjøleskap til dagen etter.

Hjemmeblandet grillkrydder:

1 ts Chili pulver 5 ss Paprika pulver 1.5 ss Cumin 2 ss Salt 2 ss Brunt sukker 1 ts Cayenne pepper 1 ss Hvitløkspulver 1 ss Oregano 1 ss Sennepspulver 2 ss pepper

Sett opp grillen til indirekte varme  (en eller to brennere som er på, og en kald sone hvor brenneren er av). Jeg har bare brukt gassgrill, men det er ikke noe problem å bruke kullgrill (de ekte grillnerder sier vel at man må det :). Jeg pleier å ha to Weber aluminiumsformer. En med vann og en uten. Den med vann skal stå oppå brenneren som er på. Varm grillen opp til 130 grader og legg kjøttet på den kalde siden, med den siden menbranen var ned. Sjekk temperaturen jevnlig at den holder seg stabil og fyll på med vann når det er tomt.

Hvis du ikke vil bruke Jack Daniels glasur (som den de har på TGI Fridays, bare mye bedre), kan du pensle med vanlig (eller aller helst hjemmelaget) BBQ-saus istedenfor. Men hvis du skal lage jack daniels saus, lar du hvitløkshodet bake i grillen i en time fra nå før du lager resten av sausen. La kjøttet stå i en time til (altså to tilsammen fra du legger det i grillen) før du begynner å pensle.

Jack Daniels saus:

1 helt hode med hvitløk (alle båtene, ikke del de fra hverandre) Olivenolje 1.5 dl vann 2.5 dl ananas juice 0.6 dl teriyaki-saus 1 ss soya saus 3 dl brunt sukker 3 ss sitronsaft 3 ss finhakket løk 1-2 ss Jack Daniels Whiskey 1/4 ts kajennepepper (1 ss finhakket ananas hvis du har)

Kutt toppen av hvitløkshodet og fjern litt av "papirskallet" rundt, men ikke så mye at feddene detter fra hverandre. Hell olivenolje over og ha det i en liten ildfast form med folie over. Bakes på grillen i en time. Ta ut og la den kjøles ned slik at du kan ta i den. Bland vann, ananasjuice, teriakisaus, soya saus og sukker i en gryte. Kok opp, og skru ned varmen til småkok. Plukk 6 hvitløksfedd ut av skallet og mos. Ha dette sammen med resten av ingrediensene i gryten. Småkok i 45 min. Ikke ha i cayennepepper hvis barn skal spise.Ha i sukkerkulør så den blir nesten svart. Jevn med maizenna til den blir tjukk.

IMG_3766

Når sausen er ferdig kan du la litt av den over i en skål og begynne å pensle ribben på grillen. Første gangen kan du pensle undersiden også. Pensle på nytt ca 0.5-1 time. Hvis glasuren ikke tørker skikkelig inn mellom hver gang, trenger du ikke pensle så ofte. Etter totalt tre timer på grillen kan du skru opp temperaturen til 150 grader, og en time etter det er den ferdig. Du kan se på beina, om de stikker ut fra kjøttet har det løsnet og de er ferdig.  Pensle en siste gang før det serveres.

Serveres med Jack Daniels saus,  mais og coleslaw eller potetsalat.. og masse servietter! Dette er skikkelig grisete manna-mat ;)

jack daniel glazed spare ribs