Hjemmelaget pizza på pizzastein!

Jeg elsker god, hjemmelaget mat uten for mye salt og uten rare E-stoffer. Hjemmelaget pizza trenger heller ikke ta så veldig lang tid. Vi laget deigen kvelden før, og lot den kaldheve i kjøleskapet. Kaldheving betyr egentlig bare at man lager deigen på vanlig måte og så hiver man den i en bakebolle med plastfolie over i kjøleskapet over natten, i stedenfor over varme i 2 timer :)

Vi fikk en pizza kokebok av svigerbror for en stund siden, og den er helt genial. Den heter Samvirkelagetsbestyrer Sevaldsens pizzabok. Den kan kjøpes feks på Bokkilden.

Pizzabok

Masse inspirasjon og tips til gode pizzaoppskrifter. Det er pizzaer med tynn, sprø italiensk bunn, men  med nordiske rådvarer. Vi har tidligere laget pizza med både hjort og potet (!). Hvis man skal ha gjester kan man bare lage deigen på forhånd og ha klart forskjellige fyll, og så kan hver lage sin egen favoritt :)

Min oppskrift som jeg skal dele lenger ned, med kylling og spinat er ikke fra denne, det er min egen. Men deigen og den hvite sausen er, med mine modifikasjoner.

 Litt om utstyr:

Ovnen: Det beste er om du har en ovn som går til 300 grader. Selvfølgelig kan alle stekeovner brukes, men jeg merket stor forskjell i leie-leiligheten vår som hadde en billig ikea-ovn og nå i huset hvor vi har en midt-på-treet-dyr Siemens ovn. Jeg bruker varmluft og kun undervarme (symbolet som ser ut som en vifte med en strek under).

Pizzastein: Jeg skal kanskje ikke si at du må ha det, men jo det må du. Det går ikke an å få en tynn sprø bunn uten. Vi har en til 300 kr eller noe sånt fra Jernia. Den ser sånn ut:

pizzastein

Det står på pakken at man kan ha det aluminiumsbrettet under i ovnen, men det ble ikke noe bra resultat. Det som er greit med det brettet er at man kan lage pizzaen oppå der, med fyll og alt og så "skli" det ned på pizzasteien som står i ovnen. På den måten trenger man ikke å ha døren så lenge åpen. Vi har brukt steinen på grillen også, og det fungerer veldig bra. Den kan også brukes til å lage naanbrød, og andre typer brød.

Ha i steien når ovnen er kald, skru ovnen på den temperaturen du skal ha og la det stå og varme opp steinen i ca en halvtime. Når du er ferdig må du også la steinen kjøle seg ned på døren til ovnen igjen. Ellers kan den sprekke. Den vaskes kun med vann (og blir skikkelig stygg og flekkete etterhvert, hehe).

Maismel: Jeg kaller dette utstyr og ikke en ingrediens fordi det enste man skal bruke det til er mellom deigen og brettet, for at du skal klare å "seile" den ned på pizzasteien. Jeg googlet meg frem til dette trikset første gang vi skulle lage pizza og heldigvis hadde vi maismel i skapet. Dette må ikke forveksles med polenta (som du koker grøt av), men maismel til baking. Vi prøvde å bruke hvetemel under, men det bare kladdet seg og var umulig å skli den av. Maismel er mer porøst, nesten som sand. Sjekk at du har nok maismel under (at den sklir lett frem og tilbake på brettet) før du har på fyll. Og det er bare å bruke masse, så seiler hele pizzaen kjempelett ned på steien. Vi bruker denne typen som er kjøpt i en innvandrerbutikk.

maismel

 

Deig:

4 dl vann 500 g hvetemel salt (det står 10 g i oppskriften, men jeg pleier aldri bruke så mye) 50 g tørrgjær. 0.5 dl olivenolje

Denne oppskriften kan fint dobles. Det pleier jeg å gjøre hvis vi har gjester, men det blir som regel rester da også. Vi lager som regel bare en og en pizza, ikke alt før vi skal spise. For det er ingen problem å fryse deigen til senere eller ha den i kjøleskapet noen dager.

Ha alt det tørre i en kjøkkenmaskin. Sett på lav hastighet i begynnelsen. Begynn å ha i vann, men hold ca 1 dl og se på konsistensen før du har i mer. Den skal være fuktig, men ikke rennende. Ha evt i mer. La maskinen gå i 8 minutter til deigen er glatt. Ha forsiktig i olje litt og litt. Når deigen er ferdig kan du enten heve den vanlig (en time eller to litt varmt) eller kaldheve den i kjøleskapet til dagen etterpå. Ha evt i mer mel når den skal bakes ut, og ha mel på disken. Den skal ikke sitte fast i underlaget.

Saus:

 Min favoritt er hvit saus. Jeg visste ikke en gang at det fantes før jeg fikk den pizzaboken. Rød tomatsaus finnes det masse oppskrifter på så det gir jeg ikke her.

1 beger Creme fraiche 1 hvitløksfedd finhakket 2 ss hvitvin 1 ss god olivenolje 2 ss oregano salt pepper

Denne kan også med fordel lages dagen før. Da blir den tjukkere og ikke så rennende. Dette er også alt for mye saus til 2 stk. Vi pleier å ta noen spiseskjeer creme fraiche ut i en skål og litt av hver av de andre ingrediensene. Det skal bare et tynt lag på hver pizza.

Fyll:

Her er det jo selvsagt bare fantasien som setter grenser. Men det er viktig å ikke ha for mye fyll på, da blir den ganske myk og slapp. En av mine favoritter er kylling og spinat.

Til 2 pizzaer bruker vi 1 kyllingfileet og ca en halv pose med fersk spinat. Del kyllingfileen i små biter/terninger og krydre med salt og pepper, brun raskt på høy varme. De skal ikke gjennomstekes, det skjer i ovnen. Surr spinaten i en stekepannen på middels varme til den detter sammen og blir skrukkete.

Av ost er det også mange forskjellige alternativer. Vi pleier å bruke noen av den vellagrede typen, eller feks fersk mozarella. Det går også an å blande forskjellige typer, og bruke litt "særere" typer som blåmuggost.

Selve pizzaen:

  1. Nå har du fyll og deig, varm ovn og alt klart foran deg. Kjevle ut et passe stort stykke (men mindre enn pizzasteinen) av deigen. Man kan og lage feks porsjonspizzaer som er ca like stor som et fat. Bunnen skal være ganske tynn, bare noen mm. Men her og kan man prøve seg litt frem i forhold til egen ovn og smak.
  2. Ha maismel på brettet og sjekk at bunnen glir godt. Hvis man ikke har brett kan man og legge bunnen rett på pizzasteinen og være rask med resten.
  3. Smør på et tynt lag med saus, ha på revet/smuldret ost (ikke et tjukt lag!). Dander med kylling, spinat og feks rødløk. Krydre over med salt, pepper og oregano.
  4. Skli pizzaen fra brettet og inn i ovnen. Har du er skikkelig varm ovn tar ikke dette mer enn noen minutter. Du ser på pizzaen når den begynner å få brune flekker.

 

Her er resultatet av gårsdagens laging :)

hujemmelaget-pizza-kylling-spinat