"Trendmat" 2014 - Mine tips til hva man bør kjøpe i innvandrerbutikker

ScreenHunter_01 Jan. 13 15.31

VG er det en artikkel nå om "trendmat" i 2014. Den ene var litt morsom, for denne chilisausen har jeg hatt i kjøleskapet i flere år. Altså ikke samme flasken da :-p Det står i artikkelen også at hipsterne som skjerper seg for å si at denne sausen har vært hipp hele tiden, men jeg er ikke hipster og jeg sier ikke at den er hipp. Jeg sier bare at den har vært god hele tiden.

Men dette er jo langt i fra det eneste man burde kjøpe i en innvanderbutikk! Her har jeg laget en liten oversikt over det jeg pleier å kjøpe. En del av tingene kan man få på Meny og Ultra også, bare mye dyrere. Også bør man jo støtte opp om de små lokale butikkene som ikke er kjede :) Her i Ski er det bare en innvandrerbutikk, og jeg syns jeg ser igjen noen av de samme 10 menneskene hver gang jeg er der. Jeg er jo også halv utlending, så da er jeg ihvertfall halvt kvalifisert til å anbefale ting. Jeg gjør også her som jeg gjør i oppskriftene mine, jeg fraskriver meg alt ansvar hva gjelder om det er autentisk eller ikke ;) Jeg bruker det på den måten jeg syns smaker godt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fra venstre:

Teriakisaus  - brukes i wok, marinader, supper og diper.

Østersaus - brukes i wok, supper og diper.

Chiliolje - genial å bruke i supper (både kremede og vanlige) og diper

Sweet chilisaus - denne vet vel alle hva er.

Fiskesaus - brukes i wok, supper og diper.

Soyasaus - Etter du har kjøpt "skikkelig" soyasaus kommer du aldri til å kjøpe kikkoman igjen! Denne er bare 100 ganger bedre. Eller alle andre typer er 100 ganger bedre.

Chilisaus - Brukes i alt man kunne brukt chili til, men ikke gidder å kutte opp. Ellers kjempegod for å sprite opp supper, sauser og diper. Sånn chilimajones man kan få til sushi er denne sausen blandet med vanlig majones, men fordelen med å ha den selv er at man kan smake seg frem til hvor sterk man vil ha den.

Indisk curry paste - De indiske må ikke forveksles med de thailandske, siden de har ganske forskjellige formål (eller begge har mat da..). Pataks lager forskjellige typer curry paste, man får både Tikka masala, Tandoori +++ og alle smaker litt forskjellig og brukes til forskjellige ting. Men de fleste kan brukes som basis til indisk gryte sammen med hermetiske tomater. Dette er helt sikkert India sin versjon av Toro, men du verden så godt. Jeg syns Toro smaker bare salt og rart..

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sesamolje - Gir en skikkelig god "asia-smak" til forskjellige diper, supper og feks kylling satay.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Garlic paste - brukes i alt man kan bruke hvitløk i egentlig.

Tamarind - en litt søt saus som er grei å bruke i marinader og diper.

Kokosmelk - det har de jo i vanlige butikker og da. Men bruker det til red curry suppe og kylling satay.

Etter at jeg hadde tatt bilder og begynt å skrive kom jeg jo på en del mer ting jeg pleier å kjøpe...Så andre ting jeg pleier å kjøpe er:

 • Jasminris
 • Fersk koriander (de pleier å selge sånne med hele roten på, den må man ikke kaste men skrelle og bruke i feks gryteretter)
 • Maismel (det eneste vi bruker det til faktisk er når vi lager pizza, for at den tynne utkjevlede deigen skal skli fra brettet ned på pizzasteinen, den kleber ikke som vanlig hvetemel men triller av som sand :) ).
 • Nudler
 • Bønnespirer
 • Wontondeig
 • Kinesiske pannekaker (til Peking Duck)
 • 5 spice krydder
 • Frossen dim sum (da må man også kjøpe en sånn bambusdamper, så kan man lage kjempegod lunsj på 10 min!)
 • Thai red curry paste (sammen med kokosmelk er dette basisen til red curry suppe)
 • Rajah krydder (små hermetikkbokser med forskjellige kryddertyper)
 • Linser, i alle regnbuens farger!

 Pleier og å plukke med meg forskjellige grønnsaker når jeg er der.

Håper dere fikk noen tips til hva man kan kjøpe i innvandrerbutikker :) Det må jo være supertrendy i forhold til å kjøpe ferdiglag eller halvfabrikat. Favoritten min er forresten en som ligger i Brugata i Oslo rett med med trikkestoppet. Men det er litt og fordi den har åpen til etter kl 17, og den ligger rett ved trikkestoppet så det er ikke så skummelt å gå dit alene etter jobb. Jeg er forresten livredd i Oslo, men det er en annen historie :-p