Pepperkakebaking!

Det er travle dager nå rett før jul med alle prosjektene jeg setter igang. Men heldigvis har jeg laget noen kjøreregler: Kun 1 brett med pepperkaker om dagen, 1 time med blogg, to enheter julepynt og 1 kort. Og regelen som overstyrer alle regler: Hvis jeg blir så trøtt at jeg mister ting i bakken eller blir slurvete så er det stopp med en gang :-p
Jeg setter derfor ikke igang veldig store prosjekter. Feks pepperkakehus, så fant så jeg bilde av noen mini pepperkakehus som var kjempesøte! De er perfekt for meg: De tar ikke så lang tid å skjære ut, man får mange forsøk siden man har flere av hver og hvis de blir litt skjeive så er de bare søte (og da blir det ingen grining fra meg som ikke får til ting). Et stort pepperkakehus har man bare en sjangse, hvis man mister en vegg i gulvet blir det dårlig stemning med en gang, dessuten er ikke et skjeivt pepperkakehus sjarmerende med mindre det er laget av et barn.

Jeg har selvfølgelig brukt ferdiglaget deig fra Rema 1000. Det får være grenser. Mat som ikke skal pyntes kan jeg lage fra bunnen av.

Var de ikke søte? Man kan ha de på toppen av glasset og ha kaffe eller gløgg oppi. Også får du flashet husmoregenskaper som man egentlig ikke har. Det er mye lettere å lage disse enn et stort et. Neste gang tror jeg at jeg skal lage de enda mindre. En annen fordel er at man får mestringsfølelse mye oftere og etter kortere tid. Vinn vinn altså. Kanskje tilogmed vinn vinn vinn.
Jeg fant en mal på husene på bloggen Not Martha. Men det er jo egentlig bare latskap siden man helt fint kan tegne det selv.  Jeg skrev de ut i 50% størrelse, og de er de litt store. Men tror det kommer litt an på printeren og bildeprogrammet man har på pcen hvor store de blir. Man kan jo bare skrive ut og se. Jeg tenkte å prøve 25% neste gang bare for at de skal bli enda mindre. Da trenger ikke dørene være så vide heller. Det kommer selvfølgelig an på koppen men hvis det er stor helling på den må døren gjøres bredere.
Så det man gjør er bare å skjære ut to vegger, to tak og to front/bakvegger med dør. Jeg brukte den smaleste døren på malen siden den passet på koppen jeg hadde tenkt å bruke, men de var for smale da de var ferdig stekt. Det gikk heldigvis fint an å skjære til med en liten skarp kniv. Man kan også settet  brettet i fryseren en halvtimes tid for da skal de holde formen bedre, men det gikk ikke opp i mitt tidsbudsjett den dagen.
Så stekte jeg de på 170 grader midt i ovnen i ti minutter. Og så var det leggetid. Dvs de må kjøles ned et par timer før de kan settes sammen og pyntes. Jeg brukte knekk (smeltet sukker) til å sette de sammen med, siden det visstnok holder bedre i varme hus. Altså ikke varme pepperkakehus, men huset vi bor i.  Da det var stivnet tok jeg royal icing over sukkeret for å skjule det, også pyntet jeg med det i tillegg til litt strø. Det gikk heldigvis kjempefort. Jeg er ikke noe tålmodig menneske.
Noen "vanlige" pepperkaker ble det også. Det er royal icing langs kanten på den (for den er mye stivere enn vanlig glasur) og så vanlig glasur inni. Før den var stivnet tegnet jeg et krusedullmønster med royal icing og hev litt strø på.
Så nå må bare noen komme på kaffebesøk ;)