Togvettreglene

 
Som dagpendler har jeg gjort meg noen viktige erfaringer rundt det å ta toget til og fra Oslo. Uansett om du har lite erfaring med togreising eller er en dreven pendler er det viktig å ha togvettreglene i bakhodet.

Togvettreglene

 

1. Legg ikke ut på togtur uten trening

Før du legger ut på tur bør du ha tatt noen turer til togstasjonen, både i og utenfor rutetiden. Turens lengde bør tilpasses signal- og nødnettforholdene på strekningen. Skal du dra langt med toget, start med korte lokaltog-etapper. Lengden økes etterhvert til regiontog. Legg gjerne inn en hviledag.

 

2. Meld fra hvor du drar

Så slipper du at det settes igang unødige leteaksjoner om man ikke skulle komme frem i tide. Kvitteringen på billetten fra NSB-appen kan mailes til andre, så de vet hvilket tog du er på. Sikrest er det om du har kontakt med noen som skal samme vei, slik at dere kan gjøre avtaler om å sjekke at alle er kommet frem. 
Mobiltelefonen virker ikke alltid, og det er dårlig dekning på det meste av togstrekningen. Gjør derfor ikke avtale om å ringe hjem. Mange unødige leteaksjoner er satt i gang fordi mobiltelefonavtaler ikke er overholdt grunnet manglende dekning eller tomme batterier.

 

3. Vis respekt for Jernbaneverket og avviksmeldingene

En gammel regel sier at du alltid skal respektere en dårlig avviksmelding, men ikke ubetinget stole på gode meldinger. Uansett avviksmelding bør du være rustet mot Jernbaneverket. Legg opp turen etter avviksmeldingen, men med god sikkerhetsmargin. Forbered deg på at det kan bli dårligere. Husk at selv frisk bris kombinert med sludd eller kulde kan gi signalfeil. Strømbrudd på kjøreledningene kan komme uventet.

 

4. Vær rustet mot signalfeil og strømbrudd, selv på korte turer. Ta alltid med ryggsekk og det utstyret togturen krever

Når signalfeilen kommer, eller nødnettet er nede, må du straks ta på godt med klær. Hvis det ikke er tilgjengelige buss for tog må du ta på vannavvisende ytterbekledning før du blir våt og nedkjølt. Hjelp også andre å få på sine klær.

 

5. Lytt til erfarne togfolk

Folk som er kjent på togstrekningen vet som regel om særegenheter som kan være til hjelp på turen. Spør konduktører, pendlere, lokalkjente togfolk og folk som kommer mot deg på strekningen som du tror kan svare på viktige spørsmål om veivalg, forholdene på toget eller signalfeilfare vinterstid .

 

6. Bruk alltid rutekart og NSB-app

Ta alltid med rutekart og NSB-app på turen, og lær deg å bruke det. Bruk alltid de nyeste utgavene av kartet og tegn i ruten du ønsker og ta.

 

7. Dra ikke alene

For det første er det hyggelig å dra med turfølge, og skulle uhellet være ute, kan noen i turfølge hjelpe deg eller meldre fra. Brann på Oppegård stasjon eller folk som krysser togsporene kan gjøre turen ubehagelig hvis du er alene.

 

8. Vend i tide, det er ingen skam å snu

Forsøk ikke å trosse Jernbaneverket. Hvis du ikke er sikker på om du vil nå målet på grunn av signalfeil eller strømbrudd, så snu! Det går alltid et tog tilbake.

 

9. Spar på kreftene og grav deg ned på Kolbotn om nødvendig

Vent ikke med å grave deg ned til du er utslitt. Det kan være få tilgjengelige busser, mens det arbeides med alternativ transport. Med riktig utstyr har du ingen problemer med å klare deg en natt eller to på Kolbotn eller Holmlia. Det er hverken så kaldt eller ubehagelig og kan være riktig så koselig under trygge omstendigheter.

God tur! :)