Oppskrift: Indisk gryte med naan brød

Det blir litt oppskrifter på bloggen disse dagene. Er litt i matmodus for tiden :)Så her er oppskrift på indiskinspirert gryte med nan brød: (jeg kaller den indisk inspirert siden jeg ikke vet om alt er helt autentisk ;) ).

Begynn med naan brødene. Jeg har basert oppskriften min på en generell oppskrift som du finner her. Men jeg doblet den,  tilpasset den norske ingredienser og mål, lagt til litt krydder, trukket fra litt sukker og steikt den på en pizzastein i ovnen på 300 grader. Denne oppskriften rekker til ca 15 store nanbrød (og de går helt fint an å fryse!)

Naan brød

2 L hvetemel (dette er egentlig bittelitt mer enn en Kitchen Aid klarer, men det gikk akkurat)
1 pakke tørrgjær
1 ts cumin
0.5 ts korianderkrydder
1 ts salt (eller 2 hvis du bruker usaltet smør)
0.5 dl sukker
5 dl vann (tilsett først 4 dl og se om den blir for fuktig)
6 ss melk (tilsett mer melk om den er tørr)
2 vispede egg
1 dl smeltet smør
3 fedd finhakket hvitløk
1 ss hakket fersk koriander

Pensles på brødene ved steking: Smeltet smør med fersk hakket koriander

Ha alt det tørre i en kjøkkenmaskin med eltekrok og rør på lav hastighet. Tilsett alle de våte ingrediensene forsiktig en etter en, vann til slutt. Konsistensen skal være som en pizzadeig, den skal klebe litt. Til slutt har du i finhakket hvitløk og koriander som du knar i for hånd.
Ha varmt vann i vasken, sett en rist over. Sett bakebollen oppå med et kjøkkenhåndkle over. La det heve i 1 time (men den kan godt stå 2 også).

Når det er 30 min av hevingen igjen, settes ovnen på, på den høyeste temperaturen. Min går til 300 grader. Jeg brukte også varmluft med undervarme (som jeg bruker når jeg lager pizza).

Mens du venter på heving begynner du på gryteretten (se oppskrift lenger ned på siden).

Når gryteretten skal stå og purtre kan du bake ut og steke nanbrødene. Max størrelse er jo selvfølgelig størrelsen på pizzasteinen, men ellers lager man de bare så store man vil ha dem, og klarer og håndtere.
Ha mel på kjøkkenbenken, ta en klump med deig og kjevle den ut som en tynn italiensk pizzabunn. Pensle med smør/koriander og så skal den inn i ovnen. Vi løftet den bare av disken og la den på pizzasteinen. Den gjør ikke noe om den ikke ligger helt beint som en pizza, det blir bare sjarmerende folder i brødet :) Etter et par minutter kommer det noen små brune flekker rundt omkring, og da er nanbrødet ferdig. Pensle på nytt med smør når du har tatt det ut.
Men denne store oppskriften rekker du ikke å steike alle ferdig før gryten er ferdig, men da an man steke de ferdig etterpå, eller hive deigen i kjøleskapet og gjøre det dagen etterpå. Fryste nanbrød tiner veldig fort på 150 grader i ovnen.

Det går an å lage disse uten pizzastein, det gjorde jeg før. Men de blir så utrolig mye bedre med, og en pizzastein koster bare 3-400 kr. Da blir de tynne, og "lefsete" akkurat som på restaurant!

Indisk gryte

1 gul løk grovhakket/strimlet
2 hvitløksfedd finhakket
en halv rød chili
1-2 ss revet fersk ingefær
1 boks hermetiske tomater
200 g oksekjøtt i terninger (samme oppskrift kan også brukes til kylling, kjøttdeig evt vegetar, da kan man bruke mer kikerter evt linser eller bønner)
1 liten boks kikerter
2 dl yoghurt naturell

Krydder (kjøpes i innvandrerbutikker):

2 ss Garam Masala
1 stor ss Pataks Original Curry Paste.Mildere: Tikka Masala. Sterkere: Vindaloo
1 ss Mild Madras Curry Powder
Fersk hakket koriander
Andre krydder som kan tilsettes i tillegg: Cumin, koriander, tumeric, cayennepepper, salt, pepper.
1 ss oksefond

Ta en skål og ha i garam masala krydderet. Tørk av oksekjøttet og ha det i skålen. Dytt rundt på alt så alle sider er dekket av krydder. Ha en ss smør i en stekepanne på høy varme, og brun kjøttet. Hvis det er en liten panne kan det være greit å steke i to omganger. Det skal ikke gjennomstekes bare brunes.
Finn frem en gryte og legg kjøttet oppi her nå  det er ferdig. Kok ut stekepannen med vann, ha vannen i gryten.
Stek løk, hvitløk, chili og ingefær i olje i stekepannen til løken er blank. Tilsett currypasten og rør rundt til en jevn blanding. Ha oppi gryten, og kok ut stekepannen med litt vann, og ha vannet i gryten.
Skru på gryten på middels varme, ha i tomatene og karripulveret og eventuelt annet krydder (dette kan også smakes til senere), oksefond og halvparten av  yoghurten.
La det småkoke på la varme i ca 1 time til kjøttet er mørt. Ha i vann underveis om den blir tørr.
Stek nanbrød mens du venter, og kok ris/linser. Ha i resten av yoghurten (eller ikke hvis du liker den sterk) og kikerter mot slutten av koketiden. Server med hakket fersk koriander, nanbrød og ris eller linser.