Fast food done slow! - Oppskrift på pulled pork -

Pulled pork er en amerikansk måte å tilberede svinekjøtt på, og er som navnet sier "revet svinekjøtt". Bruksområdene er mange, men den tradisjonelle er en skikkelig sørstats burger med coleslaw og bbq-saus. Ikke er det spesielt usunt heller! (litt avhengig av hvilken diett man føler ;) ).

Det er sikkert like mange måter å lage pulled pork på som det er husmødre i USA, men fellesnevneren er at kjøttet skal påføres krydder og seinstekes/kokes slik at det blir så mørt at man kan dra det fra hverandre med to gafler. Ved et kjapt google søk ser man at man kan både grille, steike i ovnen, varmebad i sous vide og sikkert andre måter også.

Grillkrydderblandingen man lager kalles på engelsk "dry rub", og en ekte matnerd ville nok sagt det på engelsk selv om man var norsk.

Ihvertfall en grillnerd. Matnerd og grillnerd er forøvrig ikke helt det samme. Det er som filmnerd og Starwars-nerd. Jeg sier grillkrydder.

Skal man grille ekte må man ha kullgrill, eller aller helst en "smoker" for å få skikkelig røkt smak. Det tør jeg ikke begi meg ut på i rekkehus-strøket vi bor i, tett i tett. Hvis man ikke bor tett i tett, kan man også bruke en gassgrill med en pakke med egnede trefliser i sølvfolie. Det ligger mange videoer på youtube om hvordan man får det til. Eller man kan lese om forskjellige metoder her.

Eller man kan gjøre som meg, og kjøpe "liquid smoke" på ebay og bruke en vanlig gassgrill;) Har hørt rykter om at de har det på Meny/ultra også, men det kunne ikke jeg finne.

Jeg brukte litt forskjellige fremgansmåter og oppskrifter jeg fant på internetten, og kom frem til min egen:

Kjøtt:

Det må være svinekjøtt, og helst ganske fett og gjerne med bein. Jeg lagde en 1.5 kg svinestek og en 1.4 kg svinenakke med bein. Svinesteken var det desidert mest kjøtt på, og var først ferdig, men denne ble også litt tørr. Man har en del våte ting på, så det er ikke ekstremt viktig men svinenakken ble mye saftigere og smakte bedre. Skulderen er visst det man egentlig "skal" bruke.

Dagen før:

Lag grillkrydderblandingen. Smør kjøttet med worstershire sauce, liquid smoke og sennep først så krydderet. 

Grillkrydder

1 ts Chili pulver

5 ss Paprika pulver

1.5 ss Cumin

2 ss Salt

2 ss Brunt sukker

1 ts Cayenne pepper

1 ss Hvitløkspulver

1 ss Oregano

1 ss Sennepspulver

2 ss pepper

Smøres utenpå kjøttet

Worstershire sause

1 ss Liquid smoke

Sennep

Pakk inn i plastsfolie og legg i kjøleskapet til dagen etter.

Grillen

Ta opp risten og legg  en aluminiumsform med vann over den ene brenneren, må etterfylles underveis. Og en tom en i midten (så fett fra kjøttet drypper ned).

Skal holde ca 100-120 grader.  Kun brennerne på siden skal være på (evt hvis man har 2 stk, bare den ene).

Selve grillingen

La grillen bli varm før du legger på kjøttet. Legg kjøttet over brenneren som er av (indirekte varme). Kjøttet skal bli i underkant av 90 grader, sjekk med steketermometer. 

Skru av den ene brenneren om temperaturen blir for høy eller det er vanskelig å holde den stabil. Etter 2 timer ble bare 1 brenner brukt for å holde temperaturen på ca 100 grader.

Pensle kjøttet med blanding av  eplejuice, eplecidereddikk, en skive sitron, pepper og liquid smoke. 

Begynn etter 2 -3 timer, og så hver time. Fyll på med vann i aluminiumsformen når det er tomt.

Etter ca 3 timer holdes temperaturen stabil på rundt 75 grader i grillen av seg selv. Der vil den holde seg i flere timer før den begynner å stige igjen. Ikke skru opp temperaturen av den grunn, men ha tålmodighet!

Enda noen timer igjen!

Når kjernetemperaturen er nådd 90 grader, pakk inn i aluminiumsfolie og la den hvile 1-2 timer pakket inn i et kjøkkenhåndkle.

Skinkesteiken var ferdig først etter 9,5 timer (90 grader kjernetemperatur). Nakken ble ferdig etter 13 timer, (87 grader kjernetemperatur) og hadde konsistensen som en pulled pork skal ha. Den datt fra hverandre da vi tok den av grillen. Så konkusjonen er vel at man kan til nød bruke skinkesteik, men aller helst noe med masse fett og gjerne et bein.

Etter at kjøttet har hvilt i 1-2 timer kan du rive det opp med to gafler. Da har det også fått en nesten svart stekeskorpe som smaker helt fantastisk :)

Jeg brukte også eddiksaus over etter at kjøttet var revet opp for å tilføre krydder og røyksmak.

Eddiksaus

2 dl eplejuice

0.25 dl eplecider eddik

litt grillkrydder

1 ss liquid smoke

salt

pepper

brunt sukker

0.5 ts sterk chilipulver

noen dråper tabasco

Barbeque saus

5 dl ketchup

0.5 finhakket løk

2 dl whiskey

4 hvitløksfedd

0.5 dl tomatpure

1 ss eplecidereddik

2 ss liquid smoke

0.5 dl Worcestershire sauce

0.5 dl brunt sukker

tabasco

pepper

salt

Ha i løk, hvitløk og whiskey i en liten gryte. Småkok i 10 min (løken er gjennomsiktig). Ha i resten. Småkok i 10 min. Kan evt siles hvis man ikke vil ha klumper.

Cole Slaw

I L hakket kål (ca halvparten av en medium stor kål)

2 strimelde gulerøtter

0.5 finhakket rødløk

1 finhakket hvitløksfedd

1 finhakket sylteagurk

0.5 boks med craime fraiche

0.5 pose majones

1 ss sukker

1 ts Dijon sennep

0.5 ts eplecider eddik

salt og pepper

Bland først alle grønnsaker, ha så i craime fraiche og majones. Ha i mer av hver hvis den er for tørr, og til slutt resten.

Spise:

Enten vær flink og lag egne hamburgerbrød, men kjøpte går helt fint. Legg de i ovnen på varmluft grill og 150 grader , med innsiden opp slik at de blir litt sprø. Legg så kjøtt på først, bbq saus, og så cole slaw (denne rekkefølgen er selvfølgelig diskuterbar, men jeg mener dette er den enste riktige). Ha servietter i nærheten ;)

Det smaker bare helt fantastisk! Noe mat ser det kanskje ut som om man har brukt veldig lang tid på, men så har men egentlig ikke det, mens en pulled pork-burger det motsatt. Men det smaker så godt at det er verdt det :) Dessuten kan man lage masse på en gang, og det går veldig bra å fryse det.

Mitt lengste blogginnlegg til nå. Det tar nesten like lang tid å lese det som å lage pulled pork. Vel bekomme ;)