Takkekort i Photoshop

takkekort-fc3b8dsel2.jpg

takkekort fødsel2

Her er takkekortene som jeg sendte til de vi fikk barselgave av da min sønn ble født tidligere i år.

Kortene er A6 størrelse, er trykket på 300 gr matt kartong og er laget i Photoshop (PS). Denne tutorialen forutsetter at du kan litt grunnleggende PS, jeg bruker Mac og har PS på norsk.

Du trenger:

 • Photoshop
 • 4 bilder du vil bruke
 • Fonter:
  • Oswald Book
  • Aleo Light
  • Santos Dumont
 1.  Velg A6 som størrelse på lerretet i PS, og hvit bakgrunn.
 2. Opprett et nytt lag, og velg rektangulært markeringsverktøy.DIgitalHobby.no // takkekort i PS tutorial
 3. Tegn en firkant som er ca 1/3 av bredden (det kommer også litt an på hvor store hvite marger du vil ha i mellom). Plasser den på venstr side, jeg har plassert den 1 inch fra bunnen. Høyreklikk i firkanten og velg "Fyll", og velg feks svart. Når du er ute av menyen høyreklikker du en gang til og velger "fjern markering".
 4. I listen for alle lagene dine (helt til høyre) høyreklikker du på Lag 1 og velger dupliser lag, gjør dette en gang til.
 5. Velg den første kopien og dra den helt til høyre.
 6. Velg den andre kopien og midtstill den i forhold til de andre to, PS lager hjelpelinjer.
 7. Trykk på Lag 1 igjen, opprett et nytt lag rett over dette laget. Finn frem bildet du skal ha på denne plasseringen og legg det i det nye laget, oppå den svarte firkanten. Du skal nå bruke en såkalt "clipping mask" (dvs at du "klipper ut" bildet ditt i formen på laget under. Denne teknikken kan du bruke i andre prosjekter også). Juster evt størrelsen, men dette kan du også gjøre etterpå. Det går selvfølgelig også an å beskjære bildene på forhånd og bare sette de der de skal være, men nå har du lært det til en annen gang du feks vil ha et hjerteformet bilde. Jeg syns også det er lettere å bare gjøre det sånn, hvis du vil bytte ut bildet etterpå så forsvinner ikke plasseringen.
 8. Trykk på command+alt+g og bildet er nå klart.Digitalhobby.no // clipping mask
 9. Gjør dette med de to andre bildene også.
 10. Lag et tekst-felt. Jeg har brukt 4 forskjellige tekst-lag (de kommer automatisk når du velger tekst), og alle er midtstilt men med forskjellige fonter. I begynnelsen av innlegget skrev jeg hvilke fonter jeg har brukt. Plasser teksten der du vil ha den.Digitalhobby.no // fonter ps
 11. For å lage baksiden lager du et nytt dokument med A6 str på lerretet.
 12. Opprett et nytt lag og lag en rektangel som dekker hele bildet utenom en inch nederst (jeg har PS stilt inn på inches siden en del formater er hele tall i inch).
 13. Legg bildet du vil ha på baksiden i laget over og "klipp" gjennom slik som på fremsiden.
 14. Skriv etternavnet i Santos Dumont og fornavnet i Aleo Light. Eller gjør noe helt annet:)Digitalhobby.no // bakside takkekort
 15. Da trenger du bare lagre begge sidene (eller selvsagt lagre underveis..), og skrive de ut. Jeg skrev de ut på Allkopi siden jeg ikke hadde matt dobbeltsidig fotopapir.

takkekort fødsel1